Yksinyrittäjän hankalat paperityöt ?

Usein kuulee yrittäjyyden esteenä tai ainakin merkittävänä haittapuolena olevan kohtuuttoman suuren byrokratian ja paperityön määrän. Totta onkin, että yrityksen hieman kasvaessa ja tietyillä toimialoilla erilaisten ilmoitusten määrä voi olla huomattava ja yrittäjän on tärkeää olla ajantasalla erilaisista vaatimuksista. Yrittäjyyden ensimmäisellä asteella eli yksinyrittäjänä ns. paperitöiden määrää ei kuitenkaan kannata pelätä vaan aihe on hyvin vaivattomasti hoidettavissa.

Yleisimmissä tapauksissa yksinyrittäjä myy omaa työtään tai käy kauppaa ostamillaan tavaroilla. Yritys rekisteröidään verottajan ennakkoperintörekisteriin ja useimmiten myös arvonlisäverorekisteriin. Yrittäjä on valinnut yritysmuodokseen ns. toiminimen eli toiminnan yksityisenä elinkeinonharjoittajana tai perustanut osakeyhtiön, jonka ainoa työntekijä hän on. Osakeyhtiömuotoon liittyy pienessäkin yrityksessä mahdollisuuksia mm. parempaan riskinhallintaan ja verotuksellisen tulon tasaamiseen eri vuosien kesken. Perustotuus on kuitenkin se, että jos kaikki yritystoiminnalla saatu ylijäämä on tarpeellista siirtää omaan henkilökohtaiseen käyttöön, niin verotuksellisen lopputuloksen kannalta on sama kumpaa yritysmuotoa käytetään. Onko yksinkertaisempaa nähdä itsensä elinkeinonharjoittajana tai itse omistamansa osakeyhtiön ainoana työntekijänä? Molemmissa tapauksissa ”paperityöt” ovat helposti hoidettavissa.

Digitase Oy:n tuotekehitys keskittyi nimenomaan yksinyrittäjiin ja muihin ns. mikroyrityksiin kehittäessään Automaattitilit –nimistä palvelukonseptia. Yrittäjä voi unohtaa kauhutarinat iltamyöhään venyvistä päivistä liittyen kirjanpitoon ja veroilmoituksiin. Uutena ja tärkeänä hommana yrittäjällä on lähinnä laskuttaa tai veloittaa asiakkaitaan sopivaksi katsomallaan tavalla, mutta tämä lienee yleensä positiivista. Muuten asioiden hoito on kuten normaali yksityishenkilön asioiden hoito: hankintoja tehdään laskulla tai pankkikortilla ja laskut maksetaan verkkopankissa. Ehkä aiempaa tarkemmin on kiinnitettävä huomiota kuittien ja laskujen säilytykseen, mutta siihen löytyy yksinkertaisen mapittamisen lisäksi myös sähköisiä arkistointivaihtoehtoja. Digitase hoitaa ”paperityöt ” tästä eteenpäin. Luemme liiketapahtumasi kirjanpitoon ja ajamme tarvittavat raportit sekä lähetämme sähköiset veroilmoitukset. Kirjanpitäjämme ovat tarvittaessa yhteydessä, joten asiat hoituvat vaivattomasti ja edullisesti minkä lisäksi tukea on saatavilla Konsulttipalvelustamme. Mikäli olet oman osakeyhtiösi työntekijä niin siihen liittyvät ilmoitukset hoituvat Palkkahallintomme kautta.

Lue lisää www.automaattitilit.fi

 

Kirjoittaja on Digitase Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ilves (KTM, KLT).  rcclscan

Digitase Oy tarjoaa pitkälle sähköistettyjä taloushallinnon palveluja eri kokoisille yrityksille. Suomessa palveluvalikoima kattaa taloushallinnon osa-alueet pienyrittäjän lakisääteisestä kirjanpidosta isomman organisaation täysin ulkoistettuun taloushallintoon. Kansainväliset kirjanpitopalvelut tuottaa Digitase Oy:n tytäryhtiö Digibalance Limited.

 

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>